Over trends, eiwitten en koolhydraten

Over trends, eiwitten en koolhydraten

Laatst was ik op een warme dag met mijn zoon op Ameland en belandden we op een terras voor de lunch. Aan het aangrenzende tafeltje zaten twee dames ook gezellig te lunchen en hun conversatie ging over afvallen. Omdat de dames nogal luid spraken was ik geneigd mee te luisteren over mijn favoriete onderwerp; foei Erna!

De ene mevrouw was bezig haar eetpatroon te veranderen door de koolhydraten uit haar voeding weg te laten. Ze at veel salade, liet koekjes staan en lette vooral op de hoeveelheden. En dat hielp. Ze had meerdere collega’s die aan een ‘crashdieet’ deden en dat was volgens haar helemaal niks,   erg ongezond…..

Ik moest me erg inhouden en de blik van mijn zoon naar mij gaf de doorslag om me niet te bemoeien met de dames. Maar o, wat wil ik op zo’n moment graag uitleggen wat je beter kunt doen om blijvend af te vallen. Niet uit bemoeizucht maar uit pure passie!

Weinig eten helpt niet

Wat niet helpt bij afvallen is weinig gaan eten en daar lag de focus van die mevrouw op het terras, bleek wel uit het gesprek. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, dat is de ‘benzine’ van je spieren. Wil je afvallen, dan moet je juist genoeg eten. Klinkt leuk, maar dat betekent nu ook weer niet direct dat je alles kunt gaan eten.
Wat wel helpt is alle suikers van je lijstje schrappen. Daaronder vallen óók de ‘snelle koolhydraten’ en dat is waar deze mevrouw dus ook in de verte wel iets over had gehoord of gelezen. Snelle koolhydraten zitten in bewerkte producten. Niet alleen in de diepvriespizza of de kant-en-klare lasagne. Maar ook in allerlei producten die zijn samengesteld uit een mix van allerlei grondstoffen, die toch precies smeuïg, luchtig of juist droog genoeg, fris ruikend en mooi van kleur moeten blijven. Producten dus zoals sausjes uit een pakje, koek, gebak of snoepjes. En het helpt enorm als je de grote boosdoeners als chips en alcohol laat staan.

Is gezond wel zo gezond?

Soms krijg ik mensen die starten in mijn personal training met als ontbijt één boterham, een appeltje voor tussendoor, twee boterhammen als lunch en dan een flinke avondmaaltijd. Dat klinkt heel verantwoord misschien, want ze snoepen immers niets. Maar ‘s avonds krijg je trek. Lekkere trek….

Dit komt omdat je je lichaam overdag te weinig ‘benzine’ hebt gegeven. Op het moment dat je dat   het meest nodig had. Je lichaam heeft ‘s avonds echt geen behoefte meer aan energie maar wil compenseren voor de tekorten van overdag. Dat houd je dus niet vol; misschien een paar weken maar daarna ben je er helemaal klaar mee en val je weer terug, want het lukt toch niet om af te vallen. Je bent een illusie armer en teleurgesteld in jezelf. Om maar te zwijgen over de lichamelijke klachten die je ervan kunt krijgen, zoals een slecht humeur, koude handen en voeten en een verminderde weerstand. Je hele hormoonhuishouding raakt namelijk ook uit balans.

Minder eten = meer vetopslag

Wanneer je weer normaal gaat eten, zal het lichaam zoveel mogelijk van dit eten gaan opslaan als vet. Dit omdat het lichaam geleerd heeft dat er ook slechtere tijden aan kunnen komen. Wat normaal verbrand zou worden, wordt nu dus als extra vet opgeslagen. Gevolg is dat je juist weer aankomt in gewicht!

Bovendien zou dit gewicht wel eens méér kunnen zijn dan het gewicht voordat je aan het dieet begon. Want hoe meer spiermassa, hoe meer vetmassa er wordt verbrand en des te sneller is je stofwisseling, ook in rust. Wat denk je dat men aan het doen is in de sportschool? Precies, de spiermassa laten toenemen en de vetmassa verbranden. Hoe? Dat lees je in mijn blog ‘Effectief trainen’!

Zo gek is het niet

Een aantal jaren terug was diëten nog het nemen van eiwitshakes om af te vallen. Daarvan weet men inmiddels dat het niet goed is voor je lichaam. Tegenwoordig laat men koolhydraten weg uit voeding; alsof dat niet diëten is!

Wat ook niet echt meehelpt in onze strijd voor een gezond gewicht, is dat ons eetpatroon tegenwoordig zoveel koolhydraten bevat. Het aanbod van producten met suikers is ongekend! Vaak hebben we het nog niet door ook, want zelfs in tarwebrood zitten snelle koolhydraten die in je darmen worden omgezet in suiker… en dan hebben we het nog niet over de suiker in de jam, pindakaas of spread die je erop had. Frisdranken roepen dat het suikervrij is, of light; maar light is aspartaam of een andere zoetstof. Dat zijn meestal chemisch goedjes waarmee ons lichaam zich helemaal geen raad weet, maar ondertussen kost het jou lijf wel heel veel energie om die stoffen af te voeren… terwijl het nog steeds niet heeft gekregen waar het om vroeg: échte voedingsstoffen. Geen wonder dat je je moe en lusteloos voelt, toch?

Het goede nieuws:

Je kunt er toch wat aan doen. Tien tips om zelf direct toe te passen, naast het vermijden van pakjes, zakjes, suiker en alcohol:

  • Meer spiermassa kweken omdat die meer energie verbranden dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken.
  • Meer bewegen zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen. Elke cardiotraining verhoogt je stofwisseling door het verbruik van energie, maar je spiermassa groeit er (helaas) niet van.
  • Meer water drinken voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en actief houden van de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren.
  • Meer eetmomenten. Drie grote maaltijden op een dag vertragen je stofwisseling in de tussenliggende tijd. Met 6 kleinere eetmomenten houd je je metabolisme constant.
  • Vergeet vooral niet te ontbijten. Niet alleen jij, maar ook je stofwisseling moet wakker worden.
  • Eiwitten afbreken kost het meest energie, maar dat wil niet zeggen dat je je tot eiwitten moet beperken. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is van groot belang. Varieer!
  • Drink groene thee. Zowel de cafeïne als de catechine in de thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een boost. Geen wondermiddel, wel een goede ondersteuning.
  • Slaap 8 uur per nacht. Weinig slaap kan zorgen voor een verstoring van je koolhydraatverwerking, glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer gaat eten.
  • Zet de thermostaat een graadje lager, dan verbrand je meer energie. Je komt ook sneller in beweging om weer wat te gaan doen. Dus tv-kijken zonder die dikke trui? Goed idee!

Wat denk je, gaat dit lukken? Of heb jij die geweldige 11e maatregel waarmee jij jezelf kunt weerhouden van verkeerd eetgedrag? Ik hoor graag welk onderdeel jou het meeste moeite kost, misschien kan ik je nog helpen met een gouden tip.

1 Comment

  1. Goed stuk,Toppie

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *